Uusimmat kuvat

Satunnainen kuva

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:6614851 kpl

Euran Raiku vuodesta 1922

EuRa, vanhin ja menestynein seura Eurassa

Euran vanhin ja menestynein urheiluseura Raiku ry aloitti toimintansa 1922 yleisurheilulla, hiihdolla ja voimistelulla.

Urheilukenttää ei Eurassa vielä 20-luvulla ollut, joten yleisurheilua harrastettiin Kauttuan VPK:n kentällä, Mikolanmäen teillä ja työväentalon pihaympäristössä. Hiihtoa harrastettiin alkuvuosina pelkästään Pyhäjärven jäällä, murtomaahiihdon yleistyessä 1930-luvulla siirryttiin Eurassakin metsäiseen maastohiihtoon.

Pesäpallo tuli seuran ohjelmaan 1920-luvun lopussa. Nyrkkeily ja uinti tuli ohjelmaan 1930-luvulla.

Seuraotteluja käytiin lähinnä yleisurheilussa naapurikuntien seuroja vastaan. Piirin kilpailutoimintaan osallistuttiin hyvällä menestyksellä yleisurheilussa ja hiihdossa.

Omalle kentälle

Urheilukentän Eura sai 1934 ja kentän vihkiäiskilpailut pidettiin 1936.

Sotavuosina 1940-luvun alussa toiminta oli vähäistä, mutta virisi heti sodan jälkeen erittäin vilkkaaksi. Uutena lajina tuli ohjelmaan paini ja nyrkkeilykin sai uutta puhtia kun siirtoväen mukana muutti Euraan painin ja nyrkkeilyn harrastajia. 1940-luvun lopulla Raikuun perustettiin jopa tanhuseura ja elvytettiin jalkapallon harrastus.

Yleisurheilun nousu

1950-luku oli yleisurheilun nousukautta, joka jatkui voimakkaana aina 1970-luvun lopulle saakka.

Jalkapallon Raiku lopetti 1954 jolloin jalkapalloilijat siirtyivät samana vuonna perustettuun Euran Palloon. 50-luvulla aloitettiin seurassa uutena lajina sunnistus.

Lentopallon huippuhetket

Lentopallo otettiin Raikun ohjelmaan 1960-luvun puolivälissä. Aluksi menestystä hankki miesjoukkue, joka parhaimmillaan karsi mestaruus-sarjapaikasta 1972 ja voitti samana vuonna Ruotsin maajoukkueen.

Huippuhetket koettiin kuitenkin myöhemmin naisten toimesta 1984, jolloin Lasse Silverin valmentama naisjoukkue voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa.

Mestaruus uusittiin vielä seuraavana vuonna sekä uudelleen 1999.

E-KU:n kanssa toimialasopimus

Vuonna 1966 tehtiin Eura-Kauttuan Urheilijoitten kanssa toimialasopimus, jonka mukaan Raiku säilytti ohjelmassaan yleisurheilun, lentopallon ja naisvoimistelun. Hiihtäjät sekä suunnistajat sen sijaan ryhmittyivät E-KU:n jaostoihin. Koripallo tuli Raikun ohjelmaan 1967.

Timo Tuomisesta Tuija Helanderiin

1960-luvun kirkkain yleisurheilutähti oli Timo Tuominen, joka voitti kaksi Suomen mestaruutta, kaksi hopea- ja yhden pronssimitalin 10-ottelussa. Lisämenestystä tuli pohjoismaisten mestaruuskilpailujen pronssimitalisaavutuksella.

1970-luvulla nousi seurasta Tuija Helander, joka saavutti pika- ja aitajuoksuissa peräti 50 SM-mitalia, ja lisäksi juoksi Los Angelesin olympialaisissa 1984 seitsemännelle ja 1987 Rooman MM-kisoissa viidennelle sijalle naisten 400 metrin aidoissa. Tuija Helander toimii EuRan toiminnan sihteerinä nykyisin.

Omaa varainhankintaa

Euran kunnan Fankkeen teollisuusalueelta Raiku vuokrasi 1970-luvun alussa teollisuustontin, jossa ryhdyttiin käsittelemään tehtaista ostettuja paperieriä edelleen myytäväksi. Samalla aloitettiin myös erilaisten pakkauslavojen teko.

Urheilun lisäksi Raiku on tullut tunnetuksi muun muassa vuonna 1987 alkaneilla joka toinen vuosi järjestetyillä Pyhäjärvi Messuilla, joiden tarkoituksena oli kartuttaa seuran toiminnan taloutta.

Omista messuista alkanut messuosastojen näyttelysermien vuokraus myös muille messujärjestäjille, on vuosien aikana muodostunut tuottavaksi toiminnaksi, jossa seuran pyyteettömät talkoolaiset ovat rakentaneet messuosastoja kotimaan lisäksi myös Virossa.

EuRan liiketoiminnasta ja talkootyöstä liiketoiminta-linkin alta.

Veteraaniurheilijat liittoon

Veteraaniurheilu aloitettiin 1983, jolloin veteraanijaosto liittyi Suomen Veteraaniurheiluliittoon. Parin vuosikymmenen aikana seuran veteraanit ovat menestyneet hyvin myös veteraanien SM-kisoissa. Vuonna 1988 Raiku järjesti veteraanien SM-viestit ja vuonna 2006 Veteraanien SM-maantiejuoksut Eurassa.

Superottelijat
Veteraanijaoston toimesta käynnistyi Eurassa ainutlaatuinen seitsemän ratamatkan Superottelu 1985. Rankan juoksuottelun on 20 vuoden aikana suorittanut tasan 100 eri-ikäistä juoksun harrastajaa. Vastaavaa tapahtumaa ei muualta Suomesta löydy.

Nykyään Raikun urheilutoiminta on varsin junioripainotteista niin lentopallon kuin yleisurheilunkin puolella, missä nuoria löytyy aivan maan kärkitasolla asti.

EuRan historiikkiin liittyviä kuvia Historiikkikuvat -linkin alla sekä  EuRa Galleriassa Historiikki kansiossa.